Çanak Anten Terimleri ve Çanak Anten Fiyatları

Çanak Anten Terimleri ve Çanak Anten Fiyatları

uydu servisi logo
uydu servisi logo

Çanak anten receiveriki tip olarak satışa sunulmaktadır. Biri büyük tip olup çeşitli girişlere sahiptir ve çok yer kaplar, diğeri ise küçük tip olup

televizyon arkasına bağlanarak çok yer kaplamaz ancak büyük tipe göre eksik bazı özellikleri olabilir. Çanak anten receiver fiyatları öncelikle bu iki tipe göre değişiklik göstermekte. Daha sonra ise içlerinde barındırdıkları özelliklere göre artıp azalmaktadır.

Genel manada baktığımızda 70 TL’den 300 TL’ye kadar çanak anten receiver fiyatları bulunmaktadır. Bunun yanında uydu alıcısının altın uçlu olup olmaması da fiyatı etkileyen faktörlerden. Bir uydu alıcısının HD uyumlu olup olmaması küçük tip alıcılarda 50 TL’ye varan fiyat farkına neden olurken, büyük tip uydu alıcılarında bu fark 70 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Ayrıca bazı firmalar tarafından yapılan promosyonlarda uydu alıcılarının yanında HDMI kablosu da hediye olarak verilmektedir.

Çanak Anten Receiver Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

En uygun çanak anten receiver fiyatları ile uydu alıcısısatın almak istiyorsanız, kendinize birkaç soru sormalısınız. Mesela USB girişli bir

Ekrem Sarıbaş
Ekrem Sarıbaş

uydu alıcısına ihtiyacım var mı,smart kart girişini şimdi kullanmasam da ileride kullanır mıyım? Ya da HD kalite olmalı mı? Bu ve buna benzer sorulara kendinizce cevap vererek kendinize en uygun uydu alıcısını bulabilir, bu sayede ihtiyaçlarınızı karşılayan uydu alıcısını alıp kullanmayacağınız özelliklere fazladan para vermemiş olursunuz. Dahası söylenecek bir çok şey olmasıyla birlikte ülkemizdeki çanak anten ve merkezi uydu sistemleri ile alakalı sağladığı avantajlar veya dezavantajlar hususnda bir çok şey sözkonusudur. Sizlere 5 madde ile bu süreci kısaca açıklayalım.

Merkezi Çanak Uydu Antenlerinin Avantajları ve Dezavantajları

  1. Uydu antenlerinin normal antenlere göre avantajları ve dezavantajları da şöyle sıralanabilir:
  2. Uydu antenleri yayını direk uydudan aldıkları için yerel antenler gibi karasal sistemlere bağımlı değillerdir.
  3. Ekipman olarak uydu antenleri daha kapsamlı ve sağlam malzemelerden oluşur.
  4. Uydu antenleri doğa olaylarından yerel antenlere göre daha fazla etkilenir. Kapalı ve yağışlı havalarda yayın kaliteleri düşebilir veya tamamen yayın alamaz hale gelebilir.
  5. Yayını alabilmeleri için çok hassas ayarlanmaları gerekir. Çok küçük aralıklarda yayını yakalayamayabilir.

Peki uydu anten konusunda mutlaka bu işi yapanlar veya çanak anten sistemlerini öğrenmek isteyen öğrenciler için altın niteliğindce bilgilerle sizlere çanak anten hususunu açıklayalım. Sizlere de öğrenmeniz için başlıklar halinde çanak anten terimlerini açıklayalım.

Uydu anten sistemlerinde kullanılan bazı terimlerin karşılıkları aşağıda verilmiştir.

Azimuth: Gerçek kuzeye göre yatay açı anlamına gelmektedir. Yatay doğrultuda uydu anteninin belli bir uyduya doğru bakması gereken doğrultudur. Pusuladan bakıldığında 0 derece kuzey, 180 derece güney olacaktır. Çanak antene saat yönünde yaptırılacak hareket sonucu oluşan açıdır.

Bakış açısı: Çanak antenin uydudaki yayınları sorunsuz bir şekilde alabilmesi için uyduya doğru bakması gereken açıdır.

Bant genişliği: (BantWidth) Frekans spektrumda tanımlanmış frekans aralığıdır. Ayrıca uydudan yapılan TV, radyo, İnternet gibi yayınların kullanmış oldukları kapasite için de kullanılır.

Çanak anten: Uydudan gelen sinyalleri toplayan parabol geometrisinde bir antendir.

Desibel; sinyal şiddeti, volüm veya direnç yüzünden sinyal zayıflama miktarının logaritmik ifadesi olan bir analog ölçü birimidir.

Demodülasyon: Bir taşıyıcı üzerine modüle edilmiş olan bilgi sinyalinin taşıyıcının üzerinden geri alınması işlemidir.

Downlink: Uyduya gönderilen sinyalin yeryüzüne gönderilmesidir.

Elevation (yükselme açısı): Uydu anteninin belli bir uyduya doğru düşey doğrultuda bakış açısı. Çanak anteninizi yukarı veya aşağıya doğru yaptıracağınız hareket sonucu oluşan açıdır.

Ku bant: Avrupa standartlarına göre frekans tayfında Uplink: 13750 MHz –14500 MHz

Down link: 10950MHz-11700MHz ve 12500MHz-12750 MHz Bantaralığıdır.

Lnb: (Low Noise Block Convertor) Uydudan gelen sinyali güçlendiren ve güçlendirilmiş sinyalin frekansını sayısal uydu alıcısına uygun frekansa indiren elektronik bir ekipmandır.

Modülasyon: Taşındığı ortam, sinyal üzerinde bazı olumsuz etkiler göstermektedir. Dış dünyadaki değişimler veya diğer sinyaller, taşınan sinyalin bozulmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra ortamın getirdiği bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu nedenle, sinyalin mümkün olduğunca az bozunuma uğraması için sinyal üzerinde bazı işlemler gerçekleştirilmektedir. Bir başka deyişle sinyalin taşındığı ortama uygun hâle getirilmesi için işlenmesi gerekmektedir. Sinyale istenilen yapıyı kazandıran bu işleme modülasyon denmektedir.

Polarizasyon: Elektromanyetik sinyal kendi doğrultusunda giderken aşağı yukarı ya da sağa sola hareket eder. Polarize eden yani kutuplaştıran filtreler ise sinyalin sadece bir yönde titreşen dalgalarının geçmesine izin verir. Işığın böyle tek yönlü titreştirilmesine polarizasyon (kutuplaştırma) adı verilir. Dikey (Vertical kısaca V) ve yatay (Horizantal kısaca H) polarizasyonlar vardır.

Transponder: Uyduya gelen sinyali alıp güçlendiren, frekansını uydu alış frekansına indirip kapsama alanında belirlenen bölgelere inişini sağlayan,uyduda bulunan elektronik ekipmanların tümüne verilen adıdır.

Uplink: Bir sinyalin aktarma yapılabilmesi için uyduya gönderilmesine veya yer istasyonundan uyduya erişim işlemine temel olarak up-link denir.

Başka hususların olduğunu sadece çanak anten konusunda kullanılan terimlerin bunlar olduğunu unutmayın. Çünkü daha merkezi sistem, çanak anten kurulumu, uydu montajı gibi bir çok alanda kullandığımız  bilgiler de mevcuttur. En basit örneği ile uydu yayınlarını dağıtmak için kullandığımız f connector gibi malzemeler de var bunları da başka yazılarımızda sizlere aktaracağız.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir